Објекти Поште Србије на северу Косова и Метохије затворени су јуче након уобичајене интервенције такозване "Косовске полиције".




Овај, један од последњих преосталих анти-државних потеза на Косову и Метохији, протекао је без икакве видљиве реакције у народу који овде живи. Споља гледано, готово незапажено. Није било ни назнака противљења и отпора у виду окупљања, протеста, видљивог реаговања па чак се није осетило ни неко колективно узнемирење. Не зато што је људима свеједно, уопште није, већ зато што осећај издаје више није осећај. Постао је практична ствар, сасвим огољена реалност. Једина реалност.

На плану појединца се већ дешава нешто друго. Бура емоција, незадовољство, понижење, немоћи изнад свега... Једном речју, како то косовци кажу, чемер.

Улаз Поште у Звечану / Фото: Иван М.
Посао је олако и брзо приведен крају и изузев једне од странака из Косовске Митровице, коју чине овдашњи Срби а у систему косовских Албанаца, све остало протекло је мирно.

Испред Поште у Звечану чак није постављена ни жута трака упозорења. Тек узано парче плавог селотејпа са натписом на енглеском "Косовска полиција".

КФОР и друге међународне мисије и "миротворци" се нису ни појављивали, хеликоптер није надлетао небо изнад ојађених српских глава, транспортери и оклопна возила нису својим присуством пружала осећај чак ни лажне "опасности" која би се препознала или макар наслућивала код Срба као одраз њихове снаге. Ништа... Ово је вероватно акција тзв. "Косовске полиције" која је протекла најмирније до сада. Раније би до Срба стигла информација, упозорење... да се нешто спрема и планира, напад на институције или српске средине али овај пут је све протекло такорећи неприметно.

Баш зато све одише снажним, ненадвладивим утиском да је реч о договору, односно још једној предаји надлежности српске државе коју је Александар Вучић извршио у корист албанских сепаратиста. Потези су ван сваке сумње усклађени до те мере да је све изведено као да је реч о обичној, регуларној акцији органа реда.

Пошта је, као и динар, Србима са Косова и Метохије била потврда да живе у својој држави, да су своји на своме, да нису пали у ропство без икакве оптужнице за то, да ће моћи да живе и да ће опстати на својим огњиштима и земљи својих предака коју су добили у наследство. Ипак, и правда је на годишњем одмору. И то већ подужем. Шта ли се десило са њом, већ дуго се не јавља...

Препуштени себи Срби сада имају једну једину бригу - куда отићи, како се извући, како извући децу, спасити што се може спасити од живота? То и јесте циљ. Да се у потпуности прихвати систем косвских сепаратиста као "државни" и као систем у коме ће моћи да живе, иако не као Срби већ као "Косовари". Они који то не могу, иселиће се. На овај или онај начин Срба више да не буде.

Сасвим је могуће да је то урађено чак и на предлог Вучићевог режима из Београда који је проценио да ће опседнуст народом протестима против Рио Тинта учинити своје те да ће финално укидање државе Србије проћи готово непримећено. Данас је други дан како се то догодило и, судећи по реакцијама, ако је случај да је то била процена испоставља се да је добра.

А није да се власт није потрудила... да нас осрамоти. Тако се крај самог улаза у пошту налази натпис "Кад се војска на Косово врати. Северна бригада живи", натпис који су омладинци СНС-а исписивали бесомучно где год су стигли не обазирући се ни на шта. И то након што је сепаратистичка власт у Приштини фамозну и непостојећу организацију "Северна бригада" званично прогласила терористичком.

Зашто и не би ако им то затреба да оправдају сваку акцију на северу КиМ јер ту се налазе "терористи" рећи ће "политичко" крило терористичке "УЋК", Аљбин Курти коме су у утврђивању власти помогли они исти које оптужује за тероризам, а он ће њима дати аутобусе и возаче да уцењене одведу на Вучићев скуп. Рука руку мије, каже народ.

Данима се српски народ труди да оправда своју незаинтересованост за Косово и Метохију под изговором да се брани опстанак народа и државе и да би свако усмеравање пажње ка КиМ представљало дељење народа. Народ се није поделио, земља се дели. Држава нестаје пред њиховим очима а они окрећу главу водећи једну битку на широком фронту и у тоталном рату. А и те протесте полако али сигурно преузимају Ђилас, Шолак, и остала режиму расположива "опозиција" која је и до сада разбила сваки протест који је претио да постане озбиљан и угрози власт.

Тако пред очима читавог српског рода, који се више него оправдано бори да сачува долину Јадра, подсећањем на славе претке и битке које су се ту водиле у првом светском рату, гаси се његова државност на пољу на коме се одиграла најсудбоноснија битка и на коме су рођене српска нација, особеност, култура, држава...

Брани се рука док се срце оставља на немилост и препушта да буде растргнуто.

Излог Поште у Звечану на дан затварања / Фото: Иван М.
Можда ће ме неко оптужити да ботујем за власт али... дођите и настаните се овде па онда оптужујте. Како да намаи Јадар буде ближе него што што су остатку Србије Косово и Метохија?

Уосталом, ако ће то помоћи да се народ коначно уједини, постоји нада у позитиван исход и на другој страни. Али, хоће ли? Срби на Косову и Метохији не верују у то. Остатак Срба верује. Свако п освом осећају и искуству. 

За то време, већ крајем ове недеље на делу територије Републике Србије, Косову и Метохији, престаће да важи и последњи српски документ, возачка дозвола. Као неко ко ту живи, не могу ни да изговорим шта ће то значити. Јесу Пошту заједничким трудом затворили Александар Вучић и Аљбин Курти али то никако не би могли да им у томе није асистирао народ Србије, директно или кроз пасивност која се ничим није испречила.




Нема коментара

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА РЕДОВНА ОБАВЕШТЕЊА НА ВАШУ Е-АДРЕСУ
Име
И-мејл адреса *

У припреми

У ПРИПРЕМИ:
Овде можете да пратите извештавање о догађајима на Косову и Метохији кроз текстове, фотографије, документарне филмове као и књиге које ће се поред општих тема бавити још и духовним и културним проблемима српског националног бића. Уопште, стварање и похрањивање документационе грађе од важности за српско колективно памћење, а од некога ко је рођен и ту живи, јесте сврха покретања овог веб-сајта.
  • Људске приче 57%
  • Поништавање заборава 82%
  • Шта се тренутно дешава 89%
  • Прећутано код других 64%