Поводом одлуке жирија швајцарске фондације Рајхард фон Графенреид да додели награду пропагандном видео-уратку тамошњег новинара Петера Балзлија, данас je послат и  други допис.

Поводом одлуке жирија швајцарске фондације Рајхард фон Графенреид да додели награду пропагандном видео-уратку тамошњег новинара Петера Балзлија, данас сам послао други допис.
Пропагaнда изнад професионализма, да ли ће се то догодити? / Илустрација: Иван Максимовић



Садржај тог дописа објављујем овде у потпуности.


Поштовани, обраћам вам се по други пут а поводом ваше одлуке да доделите награду новинару Петеру Балзлију за његову видео репортажу.

Овај пут нарочито се обраћам члановима жирија, председнику Хелени вон Бејст, члановима; Оћеани Галамрини, Лауренту Келеру, Франчески Лумини и Хансјургу Зумштајну.

Разлог за то навео сам у претходном јављању, од 24. априла, када сам доставио своје писмо са објашњењем. У њему наводим вашу одлуку да награду доделите новинару Петеру Балзлију, неутемељеном. Не знам да ли ово звучи сурово али последице које ће таква одлука имати, биће много, много теже с обзиром да отворено призивају нови оружани сукоб, нови рат.

Такође желим да нагласим да се ја не противим теми и проблему које новинар обрађује. Никако. Противим се, и то апсолутно, начину на који је проблем представљен јер је ту реч о начину који је далеко од професионалног, као што сам детаљно објаснио у писму које још једном достављам.

Напомињем да награђивањем оваквог новинарске ТВ вести то неће представљати подстицај професионализму у новинарству већ управо супротно, биће то подстицај пропаганди, подилажењу интересима моћника и корпорација, претходница ратних јастребова.

Уколико је то ваш циљ, онда се извињавам. У том случају, и једино у том случају, признајем да сте донели правилну одлуку. Уколико, пак, као што кажете, награђујете "најизузетније у швајцарском новинарству", онда морам да кажем да то ни мало случај јер пропаганда је једно а новинарство нешто сасвим друго. Посебно када оно за циљ има изазивање нових оружаних сукоба и проливање крви ма било које стране.

Надам се да лична сујета, којој смо сви подложни и од које болујемо, неће надвладати професионализам који вас је препоручио за чланове жирија ове престижне награде. Управо из убеђења да ће професионализам превладати, усудио сам се да вам се обратим.

Још једном пружам на увид писмо у коме детаљно објашњавам да је ТВ вест новинара Петера Балзлија обичан пропагандни рад, а не рад у коме можемо да видимо било какав професионализам: https://www.ivanmaksimovic.com/2024/04/Slaught-Serbia.html

Такође, консултовао сам професионалце из области медија за мишљење и они су сагласни са мојим ставом када је у питању награђени рад новинара Петера Балзлија и иза тога стоје својим потписом:

Нинослав Ранђеловић, професор на катедри Медији и Комуникације универзитета у Сеулу, Јужна Кореја и независни продуцент и аутор документарних филмова

Фил Хамонд, емеритус професор на катедри Медији и Комуникације универзитета Саут Бенк, Лондон, Велика Британија

С поштовањем,
Иван Максимовић
независни новинар 




Нема коментара

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА РЕДОВНА ОБАВЕШТЕЊА НА ВАШУ Е-АДРЕСУ
Име
И-мејл адреса *

У припреми

У ПРИПРЕМИ:
Овде можете да пратите извештавање о догађајима на Косову и Метохији кроз текстове, фотографије, документарне филмове као и књиге које ће се поред општих тема бавити још и духовним и културним проблемима српског националног бића. Уопште, стварање и похрањивање документационе грађе од важности за српско колективно памћење, а од некога ко је рођен и ту живи, јесте сврха покретања овог веб-сајта.
  • Људске приче 57%
  • Поништавање заборава 82%
  • Шта се тренутно дешава 89%
  • Прећутано код других 64%